onsdag 30 juni 2010

I Love Tensta

Jag blir så glad när media (DN) ibland väljer att synliggöra positiva saker i våra förorter. Det är lätt om man bara ges mediebilden av områden som mitt Tensta eller Rinkeby eller Skärholmen att få intrycket av att det är de positiva initiativen som är undantagen, vilket självklart inte är sant. De personer som vandaliserar eller begår brott är självklart undantagen här liksom överallt i Sverige.


Likväl är de framåtsyftande initiativen i våra förorter så otroligt viktiga, främst för att skapa förebilder. Därför är Faids, Guleeds och Suleimans projekt Love Tensta så viktigt att uppmärksamma.

Som jag skrivit om tidigare tror jag att den enda långsiktiga lösningen för att minska de problem som faktiskt finns i våra förorter (främst det faktum att många inte alls känner sig som en del av samhället som vi kallar Sverige) är ökad jämlikhet. Är skillnaderna för stora kommer vissa alltid uppleva att de står högt över andra medan andra befinner sig i underläge gällande makt, inflytande och förmågan att påverka sitt eget liv. Därefter tror jag att Love Tenstas manifestpunkt om att omdefiniera svenskheten är helt avgörande. Formuleringen "vi vill ändra integrationsdebatten från att diskutera hur man tänker utanför boxen till att diskutera vad som finns i boxen" är klockren - precis det måste vi göra!

Det är tydligt att vi unga upplever vardagen annorlunda än många andra i samhället, vi har inga förstahandskontrakt, inga fasta anställningar, osv. Men det är vi unga som är framtiden - därför är det så fantastiskt att se att vi fortfarande tror att en annan värld är möjlig!

----------------------------------------
Intressant? Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön

fredag 18 juni 2010

Mer om kärnkraft och Wykmans retorik

Igår svarade jag, Kristina Persdotter, Sara Gunnerud, Sanna Vent,Alexandra Einerstam och Catti Ullström ett svar till Niklas WykmanNewsmill:

"Faktum är att Moderaterna röstade mot i princip varje jämlikhets- och jämställdhetsreform under de senaste 100 åren, inklusive den allmänna rösträtten. Så tillåt oss att bli lite misstänksamma när moderater plötsligt säger att de brinner för ekonomisk jämlikhet."

"Vad döljer sig bakom de snygga formuleringarna om ekonomisk jämlikhet, och de glansiga reklambudskapen? Vad har ni i praktiken gjort nu när ni har styrt Sverige i nästan fyra år? Vad blir konsekvenserna? Vem gynnas, och vem får betala priset för att de rika blir rikare?

När vi tittar på den moderata politiken den här mandatperioden ser vi tydlig skillnad mellan ord och handling."

"Vi vet i alla fall vad vi menar med ekonomisk jämlikhet, och är inte rädda för att stå för det. För oss är ekonomisk jämlikhet att alla ska ha makt att påverka sitt liv, och ha samma möjligheter att utveckla sina förmågor och göra drömmar till verklighet."

Igår skrev jag också på Newsmill om vikten av att inte rösta för en utbyggnad av kärnkraften. Vilket de borgerliga sent igår kväll gjorde, trots att Sveriges befolknings enda omröstning beslutade om avveckling och trots att framförallt centerpartiet inte gick till val på en utbyggnad av kärnkraften!

----------------------------------------
Mer om kärnkraftsbeslutet: DN, de tjänar pengarna: självklart jublar energibolagen, Svd, Alltid Rött skriver om att kärnkraften inte är hållbar, hbt-sossen spår att detta blir slutet för centern, Alliansfritt drar samma slutsats

Andra bloggar om: , , ,

Intressant?
Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön

torsdag 17 juni 2010

Lögnare!

Regeringen är experter på att skilja på retorik och praktik. Reinfeldt lovade innan valet att inga akutsjukhus skulle säljas ut, efter valet visade det sig vara ett tomt löfte för att slippa debatten. Reinfeldt skulle minska "utanförskapet", istället har det som Reinfeldt definierade som utanförskap vuxit. Reinfeldt räknade i sin statistik med varenda student i gruppen arbetslösa, idag påstår statsministern att ungdomsarbetslösheten är en synvilla. Vilket hån!

Jag förmodar att Reinfeldt uppfattar sina lögner som nödvändiga, han använder socialdemokratisk retorik för att vinna val, även om det inte alls är den politik han planerar att föra, för att han vet att medborgarna i Sverige till stora delar tror på gemensamma lösningar och jämlikhet. Mufs ordförande Niklas Wykman vet det också. "Kampen för ekonomisk jämlikhet är en väsentlig del av moderaternas förnyelse" skriver han på Newsmill. Vilket hån!

Den borgerliga regeringen med moderaterna i spetsen vill öka ojämlikheten genom att tvinga ned lägsta lönerna, ge de 10% rikaste lika stora skattesänkningar som 80% av resterande befolkning och på så vis minska finansieringen av den generella välfärden som är grunden för vår jämlikhet samtidigt som man försvagar arbetarnas trygghet på arbetsmarknaden genom att försvaga facket.

Jag tror att få människor övertygas av Wykmans lögn om att Moderaterna står för jämlikhet, men det hindrar inte att jag tycker att det är fel att som ledande företrädare för ett politiskt parti försöka vinna val på att ljuga om vilken politik man kommer att driva.

Ett av de största sveken dessa fyra år står förmodligen Maud Olofsson för. Centerpartiet har varit drivande kärnkraftsmotståndare och att i regering vara med och driva igenom utbyggnad av kärnkraften utan att tydligt gå till val på sin förändrade inställning är inte bara ett svek mot de egna, utan ett effektivt sätt att strö på det politikerförakt som skapas för att medborgare känner att politiker inte går att lita på!

----------------------------------------
MPs språkrör i debattartikel om kärnkraften, Maria Ferm följer debattern, ny kärnkraft kan bli dyr för staten, tidigare c-ledare missnöjda.
Fler bevis för att moderaterna står för ökade klyftor och INTE jämlikhet: ETC, Sverige halkar efter, Alliansfritt, Stortstad, osv
----------------------------------------
Andra bloggar om: , , , , , , ,
Intressant?
Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön

torsdag 10 juni 2010

I love Tensta (och Rinkeby!)

Måste läsning idag, Mia Päärni i Expressen om problematiken i Rinkeby.

De senaste åren har det under skollov ibland inträffat vad media kallar upplopp i mina hemtrakter i Tensta och Rinkeby. Att detta sker just under tider när skolorna är stängda sänder signalen att en stor del av problemet är att många unga inte har något vettigt att sysselsätta sig med. Att många unga saknas sysselsättning är väldigt tydligt i statistiken, arbetslösheten i området bland 18-24 åringarna är mer än dubbelt så hög som motsvarande t.ex. i Bromma. Att en del av dessa ungdomar sträcker sig så långt som att förstöra sitt eget område säger något om den ilska och hopplöshet som finns.

Jag blir verkligen illa berörd av hur Björklund och Sabuni utnyttjar tillfället för att få uppmärksamhet i media. Arbetslösheten i Spånga-Tensta har under den borgerliga regeringen ökat med drygt 37%, i Rinkeby-Kista med drygt 27%. Samtidigt har den socioekonomiska delen av skolpengen minskat. Den borgerliga majoriteten har som bekant ökat klyftorna under sina fyra år i majoritet, främst genom stora skattesänkningar till de rikaste. De har med andra ord inte gjort något för att minska segregationen! Det är ett hån av Björklund att åka ut på visit i Rinkeby och tala om ansvar.

Vi kan satsa hur mycket resurser som helst på att lyfta människor ur "utanförskap" men det kommer inte att räcka. Fattigdom är alltid relativt. Så länge klyftorna ökar spelar det ingen roll om den fattigaste har nog med pengar för mat och hyra. Den enda lösningen är mer jämlikhet, alltså minskade klassklyftor. Jämlikhet är det enda som långsiktigt fungerar för att minska frustration, ilska och hopplöshet.

Jag har gott om hopp. Tensta och Rinkeby är fantastiska områden med gott om initiativ för att stärka medborgarna och stadsdelarna. Det skulle dock hjälpa om Tensta, Rinkeby, Stockholm och Sverige fick styrande politiker som på allvar vill bygga upp ett sammanhållet samhälle, ett jämlikt samhället. Därför är det också glädjande att se att de rödgröna fortfarande har majoritet i SCBs majundersökning!

----------------------------------------
Medias bild av upploppet/krigszonen skildras här: Aftonbladet, DN, DN i tisdags, Svds ledare, Svd, Svd, SVT.
Svd ger också Sabuni och Björklund den uppmärksamhet de fiskar efter...

Läs om SCBs opinionsundersökning: Expressen, DN, Svd, Aftonbladet, SVT.

Intressant?
Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön